Ga naar inhoud

Mantelspelden en magische lampen

Door Eline Jonkergouw - Vaak denken kinderen bij een museum aan saaie plekken waar je stil moet zijn en alleen maar mag kijken naar objecten. Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch denkt daar heel anders over en wil de geschiedenis juist levendig maken voor kinderen. Met een rode ‘themakist’ wordt de Romeinse geschiedenis toegankelijk voor kinderen. Samen met een groep Romeinen gaat de kist door de museumzaal heen, om de Romeinse geschiedenis te ontdekken en te beleven.

Bekende voorwerpen

De kist bevat verschillende voorwerpen over de Romeinse geschiedenis. Hoe leefden de Romeinen eigenlijk? Uit de rode kist komen verschillende types Romeins aardewerk en glas tevoorschijn. Kinderen mogen de objecten vasthouden, bewonderen en raden wat voor rol ze vroeger speelden. Door direct met de spullen uit het verleden in contact te komen, kunnen ze direct een voorstelling maken hoe de Romeinen leefden. Het is opeens niet een gek idee dat de Romeinen kip aten van deze borden en wijn dronken uit de verschillende glazen. Het allerleukste hiervan is dat wij vandaag de dag deze objecten nog steeds kennen en gebruiken!

De lamp van Alladin

Naast deze herkenbare voorwerpen waren er ook nog wat ‘vreemdere’ voorwerpen. Zo laat de gids een mantelspeld zien en moeten de kinderen raden wat voor een voorwerp dit was. Wanneer ze ontdekken dat dit vreemde object werd gebruikt om je kleding dicht te maken vinden vele kinderen dit maar raar. Knopen of een rits is toch veel handiger? Een ander vreemd voorwerp is een olielampje. De kinderen vinden dit object nog het meeste lijken op de magische lamp van Alladin. Deze Romeinse voorwerpen zijn toch wel een beetje vreemd. Sommige kinderen zijn dan ook blij dat we deze voorwerpen niet hadden overgenomen van de Romeinen: onze huidige voorwerpen toch echt makkelijker zijn.

Het Noordbrabants museum weet op een leuke manier kinderen te betrekken in de geschiedenis door ze interactief de Romeinse periode te laten beleven. Je mag objecten bekijken, vasthouden, gebruiken of zelfs aantrekken! Hiermee laat het Noordbrabants museum zien dat museums echt niet saai hoeven te zijn.