Ga naar inhoud

De schatten van Bemmel

Door Eline Jonkergouw - Archeologen hebben een bijzonder beroep. Ze graven letterlijk naar het verleden en komen tijdens deze zoektocht allerlei interessante historische objecten tegen. Archeologie blijft spannend, omdat de archeologen soms niet weten wat ze tegen kunnen komen. Zo vonden archeologen tijdens werkzaamheden aan de A15 bij Bemmel onverwacht een Romeins grafveld van de lokale elite uit de tweede en derde eeuw na Christus.

De ogen van een archeoloog

Rijkswaterstaat en de archeologen van ADC ArcheoProjecten en Archol delen tijdens de Romeinenweek deze archeologische objecten met het publiek. In het cultuurcentrum van Bemmel geven de archeologen uit het veld dan ook lezingen over hun vondsten. Ze vertellen niet alleen in detail wat ze zagen tijdens de opgraving, maar ook hoe die vondsten geïnterpreteerd worden. Op deze manier zie je de opgraving door de ogen van een echte archeoloog. Het blijkt dat de Romeinen hun overledenen cremeerden. De as van de overleden persoon werd in een zogeheten askist gezet. De nabestaanden begroeven de askist vervolgens in een grafkuil, vergezeld van verschillende voor de overleden persoon in het hiernamaals. De archeologen vonden tijdens hun opgraving dan ook bronzen kannen, haarspelden, mantelspelden en aardewerk.

Eau de Bemmel

Naast lezingen is er natuurlijk ook een expositie, met de vondsten waarover verteld werd in de lezingen. Hier kijken de bezoekers hun ogen uit naar de antieke objecten die in de vitrines te bewonderen zijn. Alle objecten zijn zeer goed bewaard gebleven en zijn stuk voor stuk prachtig om te zien. Het bijzonderste object is wel een parfumflesje waar zelfs nog een beetje parfum in zit! Dit voorwerp wordt helemaal onderzocht om te kijken waar dit parfum uit bestaat en om te kijken hoe het parfum precies rook. Wie weet komt er binnenkort wel een parfum op de markt genaamd Eau de Bemmel en kun je ruiken als een echte Romein.

Tijdens de expositie en na afloop de lezingen kunnen bezoekers vragen stellen aan de archeologen. Het is duidelijk te zien hoe enthousiast mensen worden van de opgraving en het Romeinse verleden. Veel bezoekers hadden niet verwacht dat Bemmel zulke prachtige bodemschatten had en zijn erg blij dat ze dit hebben kunnen bewonderen tijdens de archeologische publieksdagen!