Ga naar inhoud

Sala cattabia

Elly Smit

Voor mij was de uitdaging om het 'boodschappenlijstje' volledig te gebruiken en het gerecht vervolgens te vertalen naar 2018, het 'nakoken' zal de afgelopen 2000 jaar voldoende zijn gebeurt.

Deze mousse kan als klein voorgerechtje of amuse worden geserveerd , maar ook als verrassend buffetgerecht. (Dan afgewerkt in een patevorm.) Ik was overigens verrukt en blij verrast mbt het resultaat van de verwerking van deze toch 'ongebruikelijke' ingredientensamenstelling. Het gerecht kan wedijveren met de meest verfijnde feestelijke gerechtjes. Maar bovenal: in principe heeft iedereen alle ingredienten in huis, en voor de 400 gram kippenlevertjes heb ik 39 cent (!!!) betaald.

Het Romeinenbrood heb ik gehaald bij bakkerij Aroma in Landgraaf.

Voor vier porties

400 gr kippenlevertjes
plm 2 dl droge witte wijn
Takje munt
Half theelepeltje gemalen selleriezaad
Half theelepeltje gedroogde polei
200 gr koekaas
Handvol pijnboompitten
2 theelepeltje honing
Eetlepel azijn
2 eidooiers
Halve komkommer
Eetlepel kappertjes
2 blaadjes gelatine 

Romeinenbrood
Peper en zout

  • De kippenlevertjes 8 minuten koken in weinig water met wat zout en een mespuntjes gemalen selleriezaad. Afspoelen onder koud water en laten afkoelen.
  • De gelatine laten weken in wat witte wijn.
  • De komkommer in dunne plakjes snijden.
  • De pijnboompitten roosteren.
  • Maak een smeuige mousse van de kippenlevertjes, 1 eidooier, weinig azijn, weinig vissaus, de kappertjes, een eetlepel honing, de koekaas, de munt en de polei en wat peper en zout.
  • Een dressing maken van de eidooier, honing,een klein scheutje azijn, wat witte wijn, peper en zout.
  • De gelatine met de witte wijn verwarmen en al roerend laten oplossen. Door de mousse roeren.
  • Het afwerken kan in een patévorm of in een siliconen vorm met kleine bakjes zoals mijn voorbeeld. Een paar plakjes komkommer op de bodem van de met plasticfolie beklede vorm leggen. Daarbovenop een forse lepel van de mousse. Goed gladstrijken. Afdekken met een plakje van het Romeinenbrood. Laten opstijven in de koelkast.
  • Serveren: plaats de mousse op een bordje. Drapeer de rucola rondom en giet wat van de dressing erover. De rest van het Romeinenbrood erbij serveren.

 

Benieuwd naar de andere recepten?