Ga naar inhoud

Romeinendag

Sinds 2017 organiseren Romeinse Limes Nederland en RomeinenNU de Romeinendag, een vervolg op de Romeinenmeeting en Limesdag. Professionals en geïnteresseerde bezoekers komen er samen om hun enthousiasme voor de Romeinse tijd en de limes te delen. De Romeinendag is daarmee een dag vol inspiratie, verdieping en netwerken in Romeinse sferen en dé informele informatieve bijeenkomst waar de Romeinse en huidige tijd elkaar ontmoeten.

In 2017 vond de Romeinendag plaats in de Herberg van Archeon. Sprekers verzorgden bijdragen over de vergevorderde plannen van Archeon voor een Nederlands Romeins Scheepvaart Museum, met de wereldberoemde Zwammerdamschepen; over de spectaculaire vondsten en opgravingen bij Alphen-Dreumel-Lith-Kessel; en over de nieuwe fiets- en wandelroutes langs de limes. De Romeinendag 2018 vond plaats in het Rijksmuseum van Oudheden. Een verslag is hier te lezen. Voor de Romeinendag 2019 reisden we naar Nijmegen, naar Museum Het Valkhof. Een van de sprekers was prof.dr. David Rijser, die ons meenam naar de limes in andere delen van het Romeinse Rijk, en ons wees op de invloed van de Romeinen op onder andere de Arabische bouwkunst.

Romeinendag 2022

De Romeinendag 2022 vond online plaats op maandagmiddag 14 februari 2022 vanuit Castellum Hoge Woerd.

 

Je kunt de Romeinendag hier terugkijken. Op het programma staan de volgende onderdelen:

Welkom vanuit Castellum Hoge Woerd door Evert van Ginkel & Erik Graafstal
Marenne Zandstra: Moving stories in Museum Het Valkhof
Joris Habraken: Een castellum boven water
Jan Verhagen: Tussen de dam van Drusus en de zuilen van Hercules
Flitspresentaties: korte gefilmde presentaties over activiteiten, vondsten etc.. betreffende Romeinse Nederland
Romeinen in strips, gesprek met Hennie Vaessen en Marc de Lobie
 

Romeinendag 2020-2021

Op vrijdag 22 januari 2021 vond de eerste digitale Romeinendag plaats. Een keur aan sprekers lichtte diverse aspecten van de Romeinse aanwezigheid in Nederland toe. De diverse bijdragen zijn hieronder te bekijken.

Dr. Annet Nieuwhof - De Romeinse tijd in Noord-Nederland

Dr. Stijn Heeren - Friezen in Romeinse dienst, als ‘oogst’ van PAN

Dr. Christoph Eger - Aankondiging Landesausstellung in het LVR RömerMuseum in Xanten: 'Roms fliessende Grenzen' (Duits met Nederlandse ondertiteling)

Dr. Saskia Stevens en Dr. Gertjan Plets - Constructing the Limes

Dr. Wouter Vos - Een nieuw legerkamp in Valkenburg (ZH)

 

Het artikel dat Wouter Vos in zijn bijdrage noemt, De castra van Valkenburg (Zuid-Holland). Een onverwacht legioenskamp uit de vroeg-Romeinse tijd, verschenen in het tijdschrift Archeologie in Nederland 4-4 (december 2020), is hier te downloaden

Meer kennis opdoen? - Bezoek een museum