Column | Globalisering en migraties langs de Limes
Door Alexander van de Bunt | "Nog afgezien van het gevaar van de ruige en onbekende zee: Wie zou Azië of Italië verlaten en naar Germanië gaan met dat woeste landschap, ruwe klimaat en treurige inrichting en aanblik? Of het moet je vaderland zijn."
Met deze uitspraak zette de Romeinse geschiedschrijver Cornelius Tacitus in zijn werk Germania, dat hij omstreeks in 98 n.Chr. schreef, de Lage Landen in één klap op de kaart. Het was een koud, nat en treurig oord aan de rand van de wereld, waar je als Romein maar beter niet kon komen. Hoewel de beschrijving van Tacitus tot op de dag van vandaag zeer invloedrijk is op onze beeldvorming over het leven langs de Limes, laat de archeologie ons een ander beeld zien. In werkelijkheid kende het Nederlandse rivierengebied veel bedrijvigheid, doordat verschillende bevolkingsgroepen uit diverse regionen binnen en buiten het Romeinse Rijk om uitlopende redenen bij elkaar kwamen.
Meer lezen?
Alexander van de Bunt beschrijft in zijn boek ‘Wee de overwonnenen – Germanen, Kelten en Romeinen’ aan de hand van de antieke bronnen en de archeologische bewijsvoering de relatie tussen Germanen, Kelten en Romeinen en laat zien dat globalisering en migratie van alle tijden zijn. Wee de overwonnenen is een diepgravend boek voor iedereen die meer wil weten over de Bataven, de Friezen, de Cananefaten en andere stammen in het huidige Nederland, Duitsland en België rond het begin van de jaartelling.