Romeinse maaltijden
Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

RECEPTEN | Het Romeinse menu van eet!verleden

Tijdens de Online Romeinenweek deelt historisch kookatelier eet!verleden elke dag een uniek Romeins recept dat je thuis zelf kunt maken! Houdt de agenda van de Online Romeinenweek dagelijks in de gaten voor recepten van lekkere gerechten en maak je Romeinse menu met de dag completer!

 

Zaterdag 25 April: Eitjes met pijnboompittensaus

We trappen de Romeinenweek af met een hapje om de eetlust op te wekken. Een Romeinse maaltijd startte vaak met eiergerechten en besloot met een fruit. Er werd gedacht dat ei de eetlust opwekte en fruit de maag sloot. Er was zelfs een gezegde voor Ab ovo usque ad malum oftwel van ei tot appel.

Bekijk het recept van zaterdag hier!

 

Zondag 26 april: Makreelhapje

Vandaag serveren we een Romeins hapje met als inspiratiebron een archeologische vondst uit Nijmegen. In Museum Het Valkhof staat ee…

Lees verder

Tijdens de Online Romeinenweek deelt historisch kookatelier eet!verleden elke dag een uniek Romeins recept dat je thuis zelf kunt maken! Houdt de agenda van de Online Romeinenweek dagelijks in de gaten voor recepten van lekkere gerechten en maak je Romeinse menu met de dag completer!

 

Zaterdag 25 April: Eitjes met pijnboompittensaus

We trappen de Romeinenweek af met een hapje om de eetlust op te wekken. Een Romeinse maaltijd startte vaak met eiergerechten en besloot met een fruit. Er werd gedacht dat ei de eetlust opwekte en fruit de maag sloot. Er was zelfs een gezegde voor Ab ovo usque ad malum oftwel van ei tot appel.

Bekijk het recept van zaterdag hier!

 

Zondag 26 april: Makreelhapje

Vandaag serveren we een Romeins hapje met als inspiratiebron een archeologische vondst uit Nijmegen. In Museum Het Valkhof staat een pot uit de Romeinse oudheid met graten van makrelen. De pot werd gevonden op het Kops Plateau, waar eens een groot legerkamp lag. De pot én inhoud zijn afkomstig uit Zuid-Spanje, zo getuigd de makreelsoort, die alleen in de Middellandse Zee zwom. Fascinerend dat 2000 jaar geleden ingemaakte vis uit Spanje in Nederland op tafel stond.

Bekijk het recept van zondag hier!

 

Maandag 27 april: Zoete gehaktballetjes

Deze zoete gehaktballetjes vormen samen met het eitje en makreelhapje een mooi amuse-assortiment als start van een Romeinse maaltijd. In de oudheid werden allerlei balletjes gemaakt, van vlees, vis en groenten. Dit hapje heeft de typische hartig-zoete smaak die in de oudheid zo geliefd was.

Bekijk het recept van maandag hier!

 

Dinsdag 28 april: Broodsalade

Dit is een van mijn favoriete Romeinse gerechten. Een puntje van deze broodsalade vormt een heerlijk tussengerecht bij een maaltijd of steelt de show bij een lunch. Het is even werk, maar de smaak is heel verrassend. Ik zie voor me dat Apicius hier volop van smulde.

Bekijk het recept van dinsdag hier!

 

Woensdag 29 april: Aspergeschotel!

Ze zijn volop in het seizoen: asperges. Geen reden om deze Romeinse aspergeschotel niet te maken dus. Een mooi licht hoofdgerecht voor de groenteliefhebber.

Bekijk het recept van woensdag hier!

 

Donderdag 30 april: Ham in deegkorst!

Tijd voor wat spektakel op tafel. Met slechts een paar ingrediënten, wat aandacht en een goede oven tover je deze bijzonder smakelijke ham in deegkorst op tafel. Een pronkstuk in de Romeinse tijd uit mijn Romeinse kookboek en dat dat zal het ook zeker op jouw tafel zijn.

Bekijk het recept van donderdag hier!

 

Vrijdag 1 mei: Perenpuddinkjes

We gaan in ons Romeinse menu langzaamaan naar een afsluiting met deze zoet-hartige perenpuddinkjes. Peer en honing met komijn, vissaus en lange peper: dat kan alleen in de Romeinse tijd. Een smaakcombinatie waar je smaakpapillen even van opspringen.

Bekijk het recept van vrijdag hier!

 

Zaterdag 2 mei: Gefrituurde deegballetjes

Pak de wijn er maar bij! We gaan vandaag genieten van gefrituurde deegballetjes. Een glaasje zoete Romeinse wijn combineert heerlijk met deze in olie gebakken kaasballetjes. Voor het hele jaar en ieder moment van de dag als je het mij vraagt, maar zeker smakelijk aan het einde van een goede Romeinse maaltijd.

Bekijk het recept van gisteren hier!

 

Zondag 3 mei: Sesamlollies

Buikje rond? We sluiten ons Romeins menu af met snoepjes van sesam en honing. Het is even opletten met de bereiding, maar dan heb je ook wat. Maak er lekker veel, zodat je er nog lang kunt nagenieten, net als van deze Romeinenweek!

Bekijk het recept van vandaag hier!

 

Lees minder

Wanneer

  • Online, niet op locatie!

Locatie

Neem alvast een kijkje