Ga naar inhoud

Blog | Beleef het zelf! | Romeinen in 3D

| Wouter Hinrichs

Reconstructie van het Forum Romanum | © Unimersiv

Zoals ik in mijn blog van afgelopen week al aangaf zijn er door de vele technologische ontwikkelingen in de wereld nieuwe onderzoekstechnieken en toepassingen verschenen om het verleden te visualiseren. Een van de manieren die mij de laatste tijd erg interesseert zijn 3D-modellen. Soms is het voor professionals lastig om aan de hand van bijvoorbeeld een oude tekst of een archeologische vondst mensen een verhaal te vertellen dat zich eeuwen geleden heeft afgespeeld. Om de situatie van vroeger goed voor je te kunnen zien moet je diep in de stof zitten of een goede fantasie hebben. Gelukkig zijn door de komst van het ‘digitale tijdperk’ een hoop instrumenten ontwikkelt om dit een stuk gemakkelijker, spannender en interactiever te maken. Deze week neem ik je in mijn blog weer mee in een lijstje:

Vier 3D-modellen die het Romeinse verleden iets meer tot leven brengen!

 

3D-model I: Laurium & Praetorium Agrippinae

Tegenwoordig: Woerden (Utrecht) & Valkenburg (Zuid-Holland).

Laurium, Romeins Woerden | © Reconstructie door Mikko Kriek

Als we het over reconstructies hebben van plaatsen uit de Romeinse tijd in Nederland, komt vaak de naam van Mikko Kriek voorbij. Naar mijn mening zeer terecht, want hij heeft al enkele prachtige reconstructies gemaakt die het Romeinse verleden van Nederland mooi visualiseren.

Zo zijn er door Kriek verschillende modellen gemaakt van Laurium, de Romeinse benaming van het tegenwoordige Woerden in Utrecht. In de Romeinse tijd was dit een fortificatie aan de oude loop van de rivier de Rijn. In Woerden zijn naast de archeologische resten van het fort ook verschillende Romeinse schepen gevonden, een uitzonderlijke vondst in heel Europa. Ook visualiseerde Kriek in een aantal 3D-modellen Preatorium Agrippinae, een Romeinse nederzetting vlak bij het tegenwoordige Valkenburg (Zuid-Holland).

Praetorium Agrippinae, Romeins Valkenburg | © Reconstructie door Mikko Kriek

Vandaag heb ik de reconstructies van Woerden & Valkenburg als voorbeeld genomen, maar naast deze modellen heeft hij ook andere prachtige reconstructies gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de modellen van Ulpia Noviomagus (het tegenwoordige Nijmegen), Castellum Fectio (bij het tegenwoordige Vechten) en Castellum Carvium en de Drususdam bij Herwen.

Benieuwd naar de andere modellen? Bekijk ze hier!

 

3D-model II: Colonia Iulia Emona

Tegenwoordig: Ljubljana, Slovenië.

Colonia Iulia Emona | © CtrlArt

Wellicht denk je bij Slovenië niet meteen aan de Romeinen. Desondanks heeft het land wel een rijke Romeinse geschiedenis die helaas soms nog redelijk onbekend is bij het grote (internationale) publiek! Zo ontstond Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië, als Romeinse fortificatie en nederzetting. Rond het begin van de jaartelling werd op deze plaats langs de rivier Ljubljanica een groot fort en een nederzetting gebouwd, die de naam Colonia Iulia Emona kreeg. De nederzetting groeide al snel uit tot een stad met een stenen muur, een forum (marktplein), verschillende tempels, badhuizen en tientallen winkels en thermopolia, een soort Romeinse snackbarren/eethuizen. Colonia Iulia Emona staat daarnaast bekend als een vroegchristelijk centrum in Romeins Europa.

In de volgende video maak je een digitale tour door een mooi 3D-model van de Romeinse nederzetting en krijg je een beter beeld van de omvang van de stad in het midden van de eerste eeuw na Christus.

Bekijk de video hier!

Het model van Colonia Iulia Emona is in 2012 gemaakt door CtrlArt voor de digitale tentoonstellingen van de iEmona tentoonstelling, MGML in Ljubljana.

 

 

3D-model(len) III: De Romeinse tempels van Brabant

Tegenwoordig: Kessel en Empel, Noord-Brabant.

Reconstructie van de Tempel van Kessel | © Archeo3D, Gemeente Oss

Tijdens de eerste editie van de Online Romeinenweek verscheen een prachtig 3D-model van de Tempel van Kessel in Noord-Brabant. Dit 3D-model werd gemaakt door het bedrijf Archeo3D in samenwerking met de gemeente Oss. In 1977 werden vlak bij het Brabantse Kessel bij de rivier de Maas een hoop grote stenen aangetroffen. De stenen, bestaande uit tufsteen, kalksteen en zandsteen, waren in speciale vormen uitgehakt. Naar onderzoek bleek het te gaan om de resten van een Gallo-Romeinse tempel, die waarschijnlijk op deze locatie stond in de eerste of tweede eeuw na Christus. Een deel van de stenen konden gered worden en lagen voor jaren opgeslagen in een loods. Nu zijn ze te bezichtigen in het Noordbrabants Museum. Of kunt je ze hierin 3D bekijken. Daarnaast is een prachtige informatieve video gemaakt waarin een reconstructie is gemaakt van de materialen en de tempel. Bekijk de video hier!

De Tempel van Kessel is echter niet de enige Gallo-Romeinse tempel in Noord-Brabant. Bij het Brabantse Empel werden namelijk eveneens de resten aangetroffen van een vergelijkbaar klein religieus complex. Van deze tempel is bekend dat het gewijd was aan de Bataafse oppergod ‘Hercules Magusanus’. Op de vindplaats van de tempel is een kleine reconstructie gebouwd van een deel van de tempel, maar om het volledige gebouw te zien is er ook een 3D-model gemaakt. In dit model is de oude tempel weergegeven in het tegenwoordige landschap! Benieuwd? Bekijk het model hier!

Fysieke reconstructie van de Tempel van Empel | © RobertoMpel

 

3D-model IV: Roma

Tegenwoordig: Rome, Italië.

Reconstructie van het centrum van Rome in 320 na Christus | © Danila Loginov

We kunnen niet in een lijstje van 3D-modellen het onbetwiste centrum van de Romeinse beschaving vergeten: Rome! Van het klassieke Rome zijn over de hele wereld een hoop modellen gemaakt en daarom was het ook moeilijk om er een uit te lichten in dit lijstje. Ik heb gekozen voor het 3D-model van de groep ‘History in 3D’. Zij maakten een reconstructie van Rome in het jaar 320 na Christus.

Bekijk de video hier!

In de video maken we een tour in vogelvlucht door het hart van het klassieke Rome. De tour start bij het Forum Romanum, het politieke en culturele hart van Rome. Hier kwamen politici en handelaren bijeen om zaken te doen met elkaar en te debatteren. Aan het Forum Romanum stonden verschillende belangrijke gebouwen, zoals de Basilica Iulia, de boog van Septimius Severus en de Curia Iulia, het gebouw van de Romeinse senaat.

De tour zet zich vervolgens door in zuidoostelijke richting. Rechts op de Palatijnse heuvel is het paleis van de keizers te zien. Dan gaat het richting de baden van keizer Trajanus en het Amfitheater van Vespasianus, vandaag de dag beter bekend als het Colosseum.

De reden dat ik deze reconstructie heb gekozen voor het blog van vandaag, is omdat het gehele oude centrum van Rome in het model is opgenomen. Door de hoge kwaliteit en de details krijg je via deze video tour een mooi beeld van hoe het oude Rome eruitgezien moet hebben! Ben je benieuwd naar andere reconstructies? Tik dan ‘Reconstruction Ancient Rome’ in de zoekbalk op YouTube voor nog vele andere videotours.

Het model van Rome is in 2018 gemaakt door het 'History in 3D 'Creative Team.