Ga naar inhoud

100 liefhebbers onthullen kano uit Romeinse tijd

| Redactie

100 liefhebbers onthullen kano uit Romeinse tijd

Op zaterdag 11 mei presenteerde Expeditie Over de Maas een complete en uiterst zeldzame boomstamkano uit de Romeinse tijd. De kano werd ontdekt in 2016 en na verder onderzoek in de omgeving uiteindelijk in juni 2018 in zijn geheel gelicht en in een speciaal op maat gemaakte stalen bak geplaatst. In de afgelopen maanden is de kano langzaam uitgegraven tijdens 10 pop-up Archeo Hotspot-avonden. Steeds 10 nieuwe enthousiaste gastgravers hebben onder leiding van de archeologische werkgroep van Expeditie Over de Maas en professionele scheepsarcheologen van Stichting Batavialand de kano meter voor meter blootgelegd. In totaal is de kano dus door minstens 100 gepassioneerde geschiedenisliefhebbers ontdekt!

Uitgeholde boomstam

De kano is een prachtig bewaard gebleven, zeer bijzonder vaartuig van 10 meter lang, gemaakt van een uitgeholde boomstam en is een unieke ontdekking voor de geschiedenis van Nederland ten tijde van de Romeinen. Niet eerder werd er een complete Romeinse boomstamkano van deze afmetingen en met deze details in Nederland blootgelegd. En niet eerder werd dat op deze manier door zoveel onervaren mensen op een zeer professionele manier gedaan.

Nat houden

Tijdens de onthulling vertelde archeoloog Nils Kerkhoven dat de kano waarschijnlijk uit de eerste helft van de 4e eeuw dateert. Precieze datering moet nog plaatsvinden, evenals conservering voor de toekomst. Het hout van de kano kan niet tegen blootstelling aan de lucht, en werd tijdens de presentatie dan ook continu nat gehouden. De hoop is dat de kano na conservering permanent aan het publiek getoond kan worden.

De archeologische werkgroep van Expeditie Over de Maas is een vrijwillige werkgroep van professionele –en amateurarcheologen die zorgen voor de archeologische vondsten die gedaan worden tijdens de winning van klei en zand in het gebied Over de Maas (Dreumel /Alphen, Gelderland).

Kijk voor meer informatie over het ontstaan van de expeditie, de lichting van de kano en andere vondsten op www.expeditie-overdemaas.nl