Ga naar inhoud

Podcasts

In een serie podcasts spreekt Debora d'Hont-Dieleman met kenners en liefhebbers over vrouwen en mannen langs de Romeinse limes. Uiterst diverse onderwerpen komen aan de orde, van fibula's en schoenen tot de tempel van Elst en de gracht van Drusus.
In de meeste recente podcasts komt de omgeving van Alphen aan de Rijn aan bod.

Na de aflevering over de Romeinse forten in de gemeente Alphen aan den Rijn, is er in deze aflevering aandacht voor recente vondsten binnen de gemeente. In Hazerswoude wordt het woningbouwproject Westvaartpark gerealiseerd. Vooronderzoek leverde weinig op, maar ondertussen maken bijzondere Romeinse vondsten duidelijk dat op deze locatie langs de limesweg iets meer aan de hand was. Maar wat? Debora spreekt spreek met archeoloog Wilfried Hessing van Vestigia, die het archeologische onderzoek van de afgelopen jaren heeft begeleid.

Beluister hier de podcast over de ontdekkingen bij Hazerswoude.

De Limes leeft: fibula's voor mannen en vrouwen

Romeinse kledingspelden zijn er in allerlei vormen en maten. Ze werden door mannen en vrouwen gedragen, door Romeinen en de lokale bevolking. Op deze dag, dierendag, is het leuk om een aantal van deze bijzondere fibulae in de vorm van een dier te vermelden. Langs de limes is een kikkerfibula in Woerden gevonden en een cicadefibula in Utrecht. Deze laatste is bekend dankzij het PAN-project. Het doel van dit project is om individuele vondsten bijeen te brengen in een database, zodat ze beschikbaar zijn voor onderzoek. Stijn Heeren is coördinator van het PAN-project en is gespecialiseerd in fibulae.

In deze podcast vertelt hij waarom het onderzoek naar fibulae belangrijk is en hoe het PAN-project daar een belangrijke bijdrage aan kan leveren.

Beluister hier de podcast

De Limes leeft: de gracht van Drusus

Een belangrijk thema voor Nederland is de strijd met het water. De Romeinen hadden hier al mee te maken. De grens van het Romeinse Rijk, de limes, bestond in het noorden onder andere uit de rivier de Rijn. De Romeinen bouwden een hele infrastructuur rondom het water en moesten dit goed onderhouden. Denk aan de dammen, kades, havenwerken en kanalen. Deze podcast gaat over het promotieonderzoek van archeoloog en bioloog Jan Verhagen naar Romeinse waterwerken in de Rijn-Maasdelta. Een belangrijk onderdeel is de ligging van de befaamde Drususgracht(en).

Deze aflevering staat mede in het teken van de Nationale Archeologiedagen.

Beluister hier de podcast

 

De Limes leeft: een tempel in Elst

Het maakt niet uit of je man of vrouw bent of waar je vandaan komt, geloof is iets universeels. Bovendien is het van alle tijden. In Elst is een bijzondere plek waar geloof al zeker 2000 jaar een belangrijke rol speelt. Karin Besjes en Goris Kimmel vertellen in deze podcast, te beluisteren vanaf 18 oktober, alles over de resten van twee Romeinse tempels en meerdere kerken die zich binnen de Grote Kerk in Elst bevinden.

De verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog hebben ervoor gezorgd dat deze resten zijn teruggevonden en blootgelegd. Deze aflevering van De Limes Leeft is extra bijzonder, omdat ooggetuige Theo Martens vertelt hoe hij in 1944 als 15-jarige jongen zag dat de Grote Kerk werd beschoten en uiteindelijk meerdere dagen in brand stond. 

Beluister hier de podcast

De Limes leeft: wie de schoen past...

Een echte mannenwereld, dat is het beeld dat bestaat over de Romeinse tijd in Nederland. Soldaten wonen en werken in de forten en op de wachttorens en verdedigen de grens. Maar waar zijn dan de vrouwen? Er wordt steeds vaker bewijs gevonden dat er wel degelijk vrouwen en kinderen binnen de forten woonden. Carol van Driel Murray is gespecialiseerd in leer en heeft veel onderzoek gedaan naar de vondsten binnen de forten. Een heel duidelijk bewijs zijn de vrouwen- en kinderschoenen die zijn teruggevonden.

In deze podcast vertelt Carol van Driel-Murray alles over haar onderzoek naar leer. Het levert veel nieuwe kennis op, niet alleen over vrouwen en kinderen, maar ook over de soldaten. Het is duidelijk dat het huidige beeld op veel vlakken zal moeten worden bijgesteld.

Beluister hier de podcast