Wist je dat?
Wist je dat de limes alleen op slot ging als er oorlog was? Misschien lijkt het alsof de Romeinen telkens aan het vechten waren, maar dat is niet waar. Zo dreven ze handel met de Germaanse en Keltische stammen uit het noorden. De Romeinen bouwden de limes niet om oorlog te voeren, maar juist om de vrede te bewaren. De Romeinse tijd is de langste periode van vrede uit de geschiedenis van Europa!
De schildpadformatie
Aanvalstechnieken
Wist je dat sommige slimme aanvalstechnieken van de Romeinse soldaten nu nog steeds gebruikt worden? Bijvoorbeeld de wigformatie of de schildpad formatie.
Poetsen en smeren
Wist je dat het harnas, de helm en het zwaard dat de soldaten droegen van ijzer waren? De soldaten moesten dit vaak poetsen, omdat het anders ging roesten. Dit deden ze door hun uniform in te smeren met vet of olijfolie.
Houten forten
Wist je dat de eerste forten die de Romeinen bouwden allemaal van hout waren? Hout gaat niet zo lang mee, omdat het gaat rotten. Daarom moesten de forten regelmatig opnieuw gebouwd worden. Pas rond 180 na Chr. bouwen ze alle forten helemaal in steen.
Goed bewaard
Wist je dat door de natte ondergrond hier in Nederland Romeinse voorwerpen van hout en leer, maar ook botten, zaden en metaal goed bewaard zijn gebleven? Nederland kent hierdoor de grootste hoeveelheid scheepswrakken van Noord-Europa!
Opgraving van een Romeins schip in 1972 in Zwammerdam (foto Anefo/Nationaal Archief).
Detail van schepen op de Rijn, door Mikko Kriek. Deze tekening laat ook goed het natte landschap zien, de Rijn met schepen, een kade en een Romeinse weg.
Belangrijke manier van vervoer
Wist je dat het water voor de Romeinen een heel belangrijke manier van vervoer was? Vervoer over water gaat niet alleen veel sneller, maar over water kun je ook veel makkelijker zware goederen vervoeren.
Meesters in het beheersen van water
Wist je dat de Romeinen meesters waren in het beheersen van al het water in Nederland? Ze maakten dammen, legden dijken aan, bouwden bruggen en groeven kanalen. Je dacht misschien dat we onze droge voeten aan de Hollanders te danken hebben, maar de eersten die dat in het drassige landschap voor elkaar kregen, waren dus de Romeinen.
Nieuwe voorwerpen en technieken
Wist je dat de Romeinen veel nieuwe voorwerpen en technieken naar dit gebied brachten? Zoals het schrift, glaswerk, dakpannen, de krant en spiegels. Ook bouwden de Romeinen hier de eerste steden en leerde de bevolking badhuizen kennen. De Romeinse uitvinding beton was daar heel handig voor. En door de riolering die in de steden werd aangelegd, werd naar de wc gaan een heel stuk schoner!
Romeinse glazen wijnflessen, Rijksmuseum van Oudheden.
Romeinse pop die veel weg heeft van een barbiepop.
Kinderen en speelgoed
Wist je dat één op de drie Romeinen een kind was? De meeste kinderen gingen net als nu naar school en hielden in hun vrije tijd ook van spelen. Ze speelden balspellen, bordspellen en hadden ook speelgoed. Er werd zelfs met een pop gespeeld die erg veel lijkt op een pop waar nu veel kinderen nog steeds mee spelen.
Canon van Nederland
Wist je dat de Romeinse limes deel uit maakt van de canon van Nederland? De canon van Nederland bestaat uit 50 belangrijke gebeurtenissen, personen en voorwerpen die samen de geschiedenis van ons land vertellen. Neem eens een kijkje op canonvannederland.nl.