Ga naar inhoud

Grens van het grote Romeinse Rijk

De Limes liep niet alleen door Nederland. Integendeel! De Limes liep helemaal van Engeland in het westen, via de rivieren de Rijn en de Donau, tot aan de Zwarte Zee en via het Midden-Oosten dwars door Noord-Afrika! Zeg maar van Nederland via Turkije, Syrië en Egypte naar Marokko. Een grenslijn van in totaal meer dan 5.000 kilometer. 

Grens van het Romeinse Rijk

Overal langs de Limes stonden forten, wachttorens en andere verdedigingswerken. Deze verdedigingswerken zorgden ervoor dat de vijandige stammen het rijk niet konden binnenvallen. Ook konden de Romeinen zo controleren wie er het Romeinse Rijk in en uit ging. En dat lukte de Romeinse soldaten. De Limes heeft meer dan drie eeuwen bestaan!

Bij deze plaatsen lagen forten langs de Limes in Nederland.


Romeins schip De Meern 1 in Museum Hoge Woerd

Verborgen onder de grond

Tegenwoordig ligt in Nederland een groot deel van de Limes verborgen onder de grond. Bijvoorbeeld overblijfselen van forten, wachttorens, kades en badhuizen. We weten redelijk goed hoe de Limes heeft gelopen. Dat komt door wat de Romeinen erover hebben opgeschreven en door opgravingen die door archeologen zijn gedaan. 

Op sommige plekken kun je de indrukwekkende resten van de Romeinse Limes bewonderen. Veel Romeinse voorwerpen zijn in musea te zien. Ook is er op sommige plekken aangegeven waar vroeger een Romeins fort heeft gestaan. Erg spectaculair zijn de Romeinse schepen die zijn gevonden, waarvan er de komende jaren steeds meer worden tentoongesteld.

Water, muur of wal

De Limes zag er telkens anders uit. Soms was het een muur, soms een aarden wal of zoals in Nederland een rivier. Het bekendste voorbeeld van een muur als grens is de Muur van Hadrianus in Engeland. Deze muur van 117 kilometer lang, werd gebouwd in opdracht van keizer Hadrianus. De Muur van Hadrianus was een van de best bewaakte stukken van de Romeinse Limes. Maar op de meeste andere plekken van de Limes stond helemaal geen muur.


Restanten van de Limes in Engeland, de Muur van Hadrianus.