Ga naar inhoud

De Limes in Nederland werelderfgoed

Wist je dat het Nederlandse deel van de Limes op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat? Op deze lijst staan allemaal bijzondere bouwwerken en natuurgebieden. Dit bijzondere erfgoed willen we graag goed bewaren voor de toekomst.

Werelderfgoedlijst

De Romeinse Limes in Nederland staat sinds juli 2021 op de Werelderfgoedlijst. Op die lijst staan ook beroemde bouwwerken zoals de piramiden van Gizeh, de Chinese muur en de Toren van Pisa. Wist je dat er in Nederland 13 locaties door UNESCO zijn uitgeroepen tot werelderfgoed? De Amsterdamse grachtengordel, de Molens van Kinderdijk en de Waddenzee bijvoorbeeld.

De piramiden in Egypte staan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.


In Utrecht kun je resten van een Romeins fort dat langs de Romeinse grens lag onder de grond bekijken.

Archeologisch monument

Op de Werelderfgoedlijst staan allemaal locaties, gebouwen en natuurgebieden waarvan wij vinden dat ze uniek zijn in de wereld en voor de toekomst bewaard moeten worden! UNESCO houdt goed in de gaten of wij deze plekken die op de Werelderfgoedlijst staan wel goed verzorgen en beschermen. Het monument van de Romeinse Limes is anders dan de piramiden in Egypte of de Waddenzee: je kunt het niet zien, want het ligt onder de grond. Het is een archeologisch monument.

De Neder-Germaanse Limes

De Romeinse Limes is het grootste Nederlandse monument op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De Limes houdt niet op bij de huidige grens, maar loopt door in Duitsland. Daar loopt namelijk ook een deel van de Limes langs de Rijn. Het Nederlandse en Duitse deel vormen samen de Neder-Germaanse Limes. Andere delen van de Limes in Duitsland en Engeland staan al wat langer op de Werelderfgoedlijst.

De Neder-Germaanse Limes is de rode streep op de kaart van Nederland en een stukje van Duitsland.

Meer weten?

  • Wil je meer weten over de Romeinse Limes als Werelderfgoed? Kijk dan het KLokhuisfilmpje over de Romeinse Limes.
  • Wil je weten wat UNESCO precies is? Kijk dan het introductiefilmpje van UNESCO.
  • Ben je nieuwsgierig naar alle plekken in Nederland die uitgeroepen zijn tot Werelderfgoed? Ga naar werelderfgoed.nl of kijk naar de serie van Het Klokhuis over Werelderfgoed.