Ga naar inhoud

Daar kwamen de Romeinen

De Romeinen kwamen oorspronkelijk uit de stad Rome in Italië. Ze wilden steeds meer invloed hebben. Dat leidde soms tot ruzie met andere volkeren. Om dat op te lossen, veroverden de Romeinen steeds meer land. Zo kwamen ze langzamerhand ook in onze streken.

Romeinse soldaten

De Romeinse soldaten werkten goed samen en trainden veel. Elke dag oefenden ze in vechten! Ze hadden goede wapens en droegen beschermende kleding. Ook hadden de soldaten slimme manieren om aan te vallen. Een bekend voorbeeld hiervan is de schildpadformatie. Dan stonden de soldaten in een vierkant met alle schilden aan de buitenkant en aan de bovenkant.

Romeinse soldaten in 'schildpadformatie'

Een groot en sterk leger

Het Romeinse leger was niet alleen heel sterk maar ook erg groot. De Romeinse soldaten veroverden steeds weer nieuwe stukken grond. Zo werden zij de baas over heel veel land. Ze veroverden grote delen van Zuid-Europa, Noord-Afrika en Noord-Europa. Zo kwamen de Romeinen ongeveer 2000 jaar geleden ook terecht in het gebied waar tegenwoordig Nederland ligt.

Rivier de Rijn

De Germanen, een volk met heel veel stammen in het nooren van Nederland, bleven telkens maar weer terugvechten. Dat vonden de Romeinen maar lastig. Met de volkeren ten zuiden van de Rijn hadden de Romeinen wel een goede band. Daarom besloten de Romeinen dat rivier de Rijn de grens werd. De Rijn was voor de Romeinen belangrijk voor handel en transport en voor de scheepvaart naar Engeland.

Het landschap in de Romeinse tijd met rivier de Rijn.


Romeinse wachttoren tussen de Rijn en de weg.

Grens van het Romeinse Rijk in het noorden

Rivier de Rijn werd dus de grens van het Romeinse Rijk in het noorden. Deze grens noemen we nu Limes. Limes betekent in het Latijn (de taal van de Romeinen) grens of pad. Langs de Limes werden wachttorens en forten gebouwd om de grens te bewaken. Rondom forten ontstonden kleine dorpjes.Tussen de forten werden wegen aangelegd.