Ga naar inhoud

Pootjebaden met Lucius en Amaka

Door Myriam Thijs - Het best bewaarde badhuis van de Lage Landen is te vinden in het Thermenmuseum in Heerlen. Maar daarnaast bezit het museum ook nog tal van andere schatten. Zoals een kruik gemaakt door Lucius de pottenbakker en gewijd aan zijn Amaka. Het paar werd deze Romeinenweek heel toepasselijk in het zonnetje gezet.

Indrukwekkend

Het Thermenmuseum staat bekend als de mooiste en beste bewaarde Romeinse opgravingen van heel Nederland. Zoals de naam al aangeeft is het Thermenmuseum gebouwd rond het fundament van een Romeins badhuis. Nog steeds legt het museum resten van het badhuis bloot en probeert het voor zover mogelijk te restaureren. Onlangs is er een expositie gestart over het Romeinse leven in de thermen en de stad Coriovallum. Zo is er van alles te ontdekken over de werking van het badhuis, Romeins haardracht, eten, mode, badrituelen en make-up. En wie de proef op de som wil nemen kan met een Romeinse munt van karton gebruiken maken van één van de diensten in het badhuis.

Beautyvlogger Amaka

Speciaal voor de Romeinenweek is er een echte Romeinse make-up artist ingeschakeld. 'Amaka' werkt in het badhuis als cosmeta: ze geeft massages, is kapster, epileert haren en doet make-up. Zij laat iedereen kennis maken met het concept van Romeinse make-up en laat mensen ook alle voorwerpen uitproberen. Iedereen die zich een echte Romeinse dame wilt wanen, kan bij haar terecht. En wie trek heeft na alle beautytips kan in de taverne terecht voor Romeinse lekkernijen. Speltpannenkoeken, koekjes, dadels, druiven en speltbrood: een echt Romeinse feestmaal! Wie na wil genieten kan een Romeinse spelletje uitproberen, of zich aansluiten bij de workshop Romeins pottenbakken.

Reuzenoptocht

Wie nog meer Romeins vermaak zoekt, hoeft deze zaterdag niet lang te zoeken. Er loopt namelijk rondom het Pancratiusplein een Reuzenoptocht. De Heerlense reus Lucius is gebaseerd op een echte Romeinse pottenbakker uit Coriovallum. Hij wordt op zijn tocht naar het Thermenmuseum begeleid door Maastrichtse collega-reuzen. Lucius draagt in zijn handen de pot die hij gebakken heeft met een liefdesbrief voor Amaka erop. Behalve deze enorme figuren, zijn er ook nog diverse Romeinse re-enactors te vinden in de optocht, zoals Romeinse soldaten en Romeinse hofdames en -heren. Een echt divers gezelschap!