Ga naar inhoud

Een gokje wagen in Orientalis

Door Elmar van de Ree - Het draait niet alleen maar om geloof in Museumpark Orientalis. In het Rijksmonument van dertig hectare komen bezoekers weliswaar van alles te weten over de Islam, het Jodendom en het Christendom, maar ook over de Romeinen. De geschiedenis van het Jodendom en Christendom is immers onherroepelijk verbonden met het Romeinse Rijk. Reden voor deze reporter om een kijkje te gaan nemen.

Gokje wagen

Museumpark Orientalis telt een heuse Romeinse straat, en reconstructie van het antieke Judea. Bij aankomst heet een Romeinse de bezoekers welkom en biedt de keuze uit niet minder dan zes Romeinse spelletjes. In het Romeinse Rijk was gokken officieel illegaal, maar in werkelijkheid bleven de Romeinen er lustig op los wedden en spelen. Met name bordspellen om geld spelen was erg populair.

Duodecim Scripta

Met name een voorloper van het spel dat we nu kennen als backgammon was enorm populair: ‘Duodecim Scripta’ (‘Spel met Twaalf Regels’). Bij dit spel moet je door goed te dobbelen zo snel mogelijk al je muntjes over het bord zien te spelen. Het spelbord werd vaak in steen gekerfd. Uit angst voor controles was er in het stenen bord een ‘geheim vakje’ aangebracht, waar de spelbenodigdheden en inzet snel verstopt konden worden. Slimme jongens die Romeinen!

Molens, kaas en eieren

Een ander bekend spel is het ‘Molenspel’, wat gelijkenis vertoont met het vandaag de dag nog altijd veel gespeelde spel ‘boter, kaas en eieren’. Bij dit spel moet je proberen je stenen op een rij te krijgen, verbonden door een molen (een rechte streep). Je kunt elkaar echter ook slaan: wanneer de ander nog maar twee stenen over heeft, ben jij de winnaar van het spel! Op de terugweg vanaf de Romeinse straat strekken de fraaie gebouwen van Orientalis zich voor mij uit, ieder met andere activiteiten om te bezoeken. Voor deze reporter is Orientalis er niet alleen uitstekend in geslaagd om meer te leren over de drie abrahamitische religies, maar ook om het alledaagse leven in de Romeinse tijd tot leven te wekken.