Ga naar inhoud

Rondje St.Gerlach

Door Dina Bemelmans - De meest beroemde Romeinse weg in de Lage Landen is misschien wel de Via Belgica. Die liep door verschillende Zuid-Limburgse steden en dorpen, onder welke Houthem-St. Gerlach. Eind vorig jaar vonden archeologen de restanten van de tweeduizend jaar oude heerbaan en legden ze weer een nieuw stukje Romeins verleden bloot. Ook constateerden ze dat er rond het opgegraven stuk Via Belgica in de Romeinse tijd woningen stonden. Met IVN Limburg trokken we de natuur in en probeerden we samen te ontdekken waarom de Romeinen zo verzot waren op Limburg. 

Limburgse grond

We beginnen onze wandeling met het bestuderen van de omgeving. We lopen door een dal, uitgediept in de ijstijd en verder vormgegeven door de rivier de Geulle. Door dit milde hoogteverschil konden de Romeinse bewoners hier op een veilige manier dichtbij het water wonen. Ze bouwden hun huizen en wegen op hogere grond en daalden af naar de rivier als ze water nodig hadden. Ook de dunne lössbodem - uniek in Limburg - was uiterst vruchtbaar en makkelijk te bewerken. De Romeinse bewoners plantten hier naast graan en verschillende groenten ook rozenstruiken en kersen- en kastanjebomen. Tussen het kalk- en mergelgesteenten waren grote klompen vuursteen te vinden, die de Romeinen bewerkten tot allerlei gebruiksvoorwerpen . Kortom, de geologische omstandigheden van de streek boden goede leefomstandigheden.

Experts op pad

Het leuke aan de wandeling is dat we zelf mogen voelen, ruiken en luisteren naar de natuur. De gids staat open voor de aanvullingen van de wandelaars. Zo legt een geoloog het verschil uit tussen diverse soorten mergel en vertelt een bomenexpert dat de Romeinen de tonderzwam, die groeit op dode bomen, gebruikten om vuur te maken. Een enthousiaste mevrouw weet alles te vertellen over de eetbare planten die groeien in het bos en weer iemand anders was aanwezig geweest bij de opgravingen van het stukje Via Belgica dat ze in Houthem- St. Gerlach hadden gevonden. Zo brengen het IVN en de deelnemers van de wandeling op boeiende wijze de oude Romeinen en de natuur samen. Voeg daar een heerlijk lentezonnetje en een stuk kersenvlaai aan toe en je dag is goed besteed!