Ga naar inhoud

Geuren en kleuren

Door Dina Bemelmans - Lekkere parfums, milde scrubs en verzorgende bodylotions: toch echt producten van deze tijd zou je denken. Maar niets is minder waar. Als er een volk in de geschiedenis was dat hield van huidverzorging, dan waren het de Romeinen wel. In hun stomende badhuizen lieten ze zich flink insmeren met geurige mengseltjes en het was niet ongebruikelijk dat rijke Romeinen een fortuin uitgaven aan de lekkerste parfums in de mooiste flesjes. Keizer Nero liet zelfs speciaal voor zijn gasten duiven parfumeren, die tijdens dinerfeestjes door de keizerlijke eetkamer vlogen.

Geurtjes met een doel

Vandaag waan ik me in een oud Romeins badhuis voor een workshop Romeins badderen. In het Thermenmuseum in Heerlen, dat gebouwd is rondom de fundering van een echt Romeins badhuis, ga ik aan de slag met oliën, geurextracten en bloemblaadjes. De Romeinen gebruikten verschillende geuren voor verschillende doeleinden: als ze echt wilden relaxen, smeerden ze zich in met lavendel; deden ze veel lichamelijk werk, dan kozen ze voor een kruidenmengseltje en wilden ze helemaal opgefrist voor de dag komen, dan gebruikten ze citrusextract. Rozengeur was ook erg populair bij de Romeinen en wordt ook vandaag in menig mengseltje verwerkt.

Lekkere luchtjes

Schuin tegenover mij maken broer en zus samen een lavendelblaadjesscrub terwijl de jarige Lisa rozenextract door haar zachte bodylotion mengt. Aan mijn linkerzijde gooit oma zo’n beetje alle mogelijke geuren bij elkaar om haar te sterke kruidenaroma te kunnen neutraliseren, maar tevergeefs. Je eigen luchtje maken is nog niet zo makkelijk als het lijkt! Gelukkig mag ze opnieuw proberen en maakt ze het lekkerste geurtje van ons allemaal. Zelf besluit ik een heuse RomeinenNU-geurolie te creëren. Iets fris, dat mij opknapt na een lange dag op weg als reporter. In mijn potje met neutrale olie mix ik een blauw kruidenmengseltje, sinaasappelextract, citrus, lavendel en een beetje rozengeur. Zondag is de afsluiting van de Romeinenweek en zal ik testen of het RomeinenNU-geurtje een beetje aanslaat bij de knappe gladiatoren in Castellum Hoge Woerd!