Ga naar inhoud

Canonvenster Limes vertegenwoordigd door Archeon

| Redactie

Museumpark Archeon was donderdagmiddag 8 juli het decor voor een bijeenkomst rondom het canonvenster ‘Romeinse Limes’. Jack Veldman, directeur Museumpark Archeon, ontving wethouder Kees van Velzen, van de gemeente Alphen aan den Rijn en Teus Eenkhoorn, directeur Nederlands Openluchtmuseum, waar de volledige Canon voor het publiek toegelicht wordt. Met deze bijeenkomst is Archeon en vooral de presentatie over de Limes in Archeon nu onderdeel van het Canonnetwerk van musea.

Canonnetwerk

Met de Canon van Nederland als uitgangspunt hebben musea door heel Nederland de handen ineen geslagen om de veelzijdigheid van de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen: het Canonnetwerk. De Canon-musea presenteren iconische sleutelstukken van de Canon in de eigen museale context en trekken op in gezamenlijke programmering en campagne. Deze landelijke samenwerking is een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, waar sinds september 2017 de overzichtspresentatie van de Canon van Nederland te zien is. De landelijke samenwerking wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van OCW. 

Canonvenster De Romeinse Limes in Museumpark Archeon 

In Archeon kun je op bezoek in Trajectum ad Rhenum, een grensdorp aan de Limes. Mensen leven hier veilig achter de vestingmuur, maar de gebouwen lijken in niets op die van de lokale bewoners. Er is een woonhuis met winkels, een badhuis en een grote herberg. Bij de tempel is de mix van culturen duidelijk te zien. Deze is gewijd aan Nehalennia, een inheemse godin die de Romeinen in hun godenwereld opnemen. Ook het gebouw zelf is een toonbeeld van uitwisseling. De galerij rondom de tempelcel is een typisch kenmerk van de Gallo-Romeinse bouwstijl. 

Lees meer over de Canon van Nederland en het canonvenster ‘De Romeinse Limes’