Familietentoonstelling ‘Romeinen langs de Rijn’

Familietentoonstelling ‘Romeinen langs de Rijn’

In deze nieuwe zomertentoonstelling van het Rijksmuseum van Oudheden valt er van alles te zien, doen en ontdekken over het leven van alledag langs de Nederlandse Rijn van zo’n 2000 jaar geleden. Toen was de rivier de noordelijke grens van het Romeinse rijk, de limes.

Het Romeinse Rijk omvatte gedurende de eerste eeuwen na Christus een groot deel van Europa, het Nabije Oosten en Noord-Afrika. Dit Rijk langs de grens, de Limes, bewaakt door het Romeinse leger. Dat bestond uit legioenen en hulptroepen, die op hun beurt weer bestonden uit infanterie- en cavalerie-eenheden. De hulptroepen waren gelegerd in forten (castella) en waren in het Nederlandse deel van de …

Lees verder

In deze nieuwe zomertentoonstelling van het Rijksmuseum van Oudheden valt er van alles te zien, doen en ontdekken over het leven van alledag langs de Nederlandse Rijn van zo’n 2000 jaar geleden. Toen was de rivier de noordelijke grens van het Romeinse rijk, de limes.

Het Romeinse Rijk omvatte gedurende de eerste eeuwen na Christus een groot deel van Europa, het Nabije Oosten en Noord-Afrika. Dit Rijk langs de grens, de Limes, bewaakt door het Romeinse leger. Dat bestond uit legioenen en hulptroepen, die op hun beurt weer bestonden uit infanterie- en cavalerie-eenheden. De hulptroepen waren gelegerd in forten (castella) en waren in het Nederlandse deel van de Romeinse grens verantwoordelijk voor het bewaken van de drassige oevers van de Rijn. Maar wie denkt dat er langs de grens alleen soldaten in forten woonden, heeft het mis. In de dorpjes langs de grens, en zelfs in de forten, woonden ook de gezinnen van de soldaten: vrouwen, kinderen en bedienden. Bovendien waren er handelaren, lokaal maar ook van verre, en ambachtslieden die zaken deden met het leger. Daarmee was de limes een smeltkroes van mensen en ideeën. Hun verhalen worden nu voor het eerst samen in één tentoonstelling verteld.

 

Wat is er te zien?

Alle voorwerpen in de tentoonstelling, meer dan driehonderd, zijn archeologische vondsten uit de provincies waar de Romeinse grens doorheen liep: Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland. Ze zijn afkomstig uit Romeinse forten en de omliggende dorpjes en veel ervan zijn in de tentoonstelling voor het eerst te zien. Er zijn zwaarden, helmen en leren sandalen, maar ook kinderspeelgoed van hout, borden met ingekraste soldatennamen, het bronzen diploma van een militair, damessieraden en babyflesjes. Een mooi voorbeeld van de limes als internationale smeltkroes van culturen is het altaar van de Romeinse gouverneur Quintus Antistius Adventus. Hij was geboren aan de andere kant van het Romeinse Rijk, in Algerije. Nadat hij in alle uithoeken van het Rijk had gevochten, kwam hij uiteindelijk terecht in Vechten, in wat nu de provincie Utrecht is.

Een andere blikvanger uit Vechten is de opvallende helm die daar in 1977 is opgegraven. De bronzen helm heeft toebehoord aan een cavalerist van het Romeinse leger en heeft een opvallende vorm, namelijk die van een zogenoemde Phrygische muts. De punt eindigt in een fraai vormgegeven adelaarskop.

Voor de liefhebber is er een apart hoekje in de tentoonstelling over tweehonderd jaar archeologisch onderzoek in Nederland langs de Romeinse grens. Ook verschijnt er een boekje ‘Romeinen langs de Rijn’ (80 pgs., €12,50) en een magazine (€3,50). De museumwinkel heeft een speciaal Romeinen-assortiment en er is een randprogramma met o.a. lezingen en rondleidingen.

‘Romeinen langs de Rijn’ is te zien tot en met 30 augustus 2020.

Voor kinderen

De tentoonstelling vertelt het verhaal over soldaten en families, bouw- en kookkunsten, spellen en vermaak, verbroedering en ruzies. Speciaal voor kinderen is er een doe-boekje. Het staat vol opdrachten en hersenkrakers. Al puzzelend verkennen kinderen de Romeinse grens en nemen een kijkje in het leven van leeftijdsgenoten van tweeduizend jaar geleden. Ze kiezen een Romeinse naam uit de namen die de soldaten in hun eigendommen krasten om ze te oormerken. In de tentoonstelling zijn daarvan tientallen voorbeelden te zien. Ook is er een virtuele ‘vervloekingsput’ en zijn er Romeinse recepten om zelf uit te proberen met een keukenspel.

Tijdens de Romeinenweek zijn er in de centrale hal van het Rijksmuseum van Oudheden extra knutselactiviteiten. Daarnaast kan jong en oud bij de Pop-Up ArcheoHotspot zelf Romeinse vondsten onderzoeken die bij opgravingen van het Romeinse fort Matilo aan het licht zijn gekomen.

Lees minder

Wanneer

  • dagelijks vanaf 23 april 2020 t/m 30 augustus 202010.00 - 17.00 uur
  • Het Rijksmuseum van Oudheden is gesloten op koningsdag (27 april 2020).

Prijzen

  • https://www.rmo.nl/uw-bezoek/

Kenmerken

Kijkwijzer

  • Voor alle leeftijdenJa

Locatie