Huis-voor-altijd-Archeon
Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Een huis voor altijd

Lezing op 5 februari in het Archeologiehuis, Archeon

Romeinse begrafeniscultuur en herinneringsrituelen

Inhoud van de lezing
Veel meer dan vandaag, was de dood een onderdeel van het dagelijks leven van de Romeinen. De mensen werden minder oud, het ster…

Lees verder

Lezing op 5 februari in het Archeologiehuis, Archeon

Romeinse begrafeniscultuur en herinneringsrituelen

Inhoud van de lezing
Veel meer dan vandaag, was de dood een onderdeel van het dagelijks leven van de Romeinen. De mensen werden minder oud, het sterftecijfer lag hoger en in sommige gevallen was het eervoller om zelf een einde aan je leven te maken, dan om in schande verder te gaan. In deze lezing gaat de spreker in op de relatie van de Romeinen met de dood. Hoe keken ze ertegen aan? Hoe zag een Romeinse begrafenis er uit, wat voor een rituelen hadden ze en waar vonden de doden hun laatste rustplaats? Wachtte na de dood een eeuwig toeven in de Elysische velden, of een gruwelijk verblijf in de Tartarus? Hoe hielden de Romeinen de herinnering aan een dierbare overledene levend? Aan de hand van verhalen van antieke auteurs, inscripties en archeologische overblijfselen wordt een beeld geschetst van hoe de Romeinen met de dood omgingen in de late Republiek en vroege Keizertijd.

Over de spreker
Dr. Saskia Stevens is werkzaam als universitair docent bij de afdeling Geschiedenis van de Oudheid en Antieke Cultuur. Ze is gespecialiseerd in de geschiedenis en archeologie van de Romeinse Periode. Haar onderzoek richt zich op de dynamiek en betekenis van grenzen en grenslandschappen in het Romeinse Rijk en momenteel is zij bezig met het opzetten van een interdisciplinair onderzoek over de Romeinse rijksgrens (limes) in Nederland: Constructing the Limes. Een ander interessegebied betreft de Romeinse wooncultuur in Rome, Ostia en Pompeii. Dr. Stevens is bovendien opleidingscoördinator van de bacheloropleiding Geschiedenis.

Lees minder

Contact

Adres:
Archeon
Archeonlaan 1
2408 ZB Alphen aan den Rijn
Plan je route

Prijzen

  • Gratis.

Locatie