Romeinse maaltijden

RECEPTEN | Het Romeinse menu van eet!verleden

Eitjes met pijnboompittensaus

Je trapt af met een hapje om de eetlust op te wekken. Een Romeinse maaltijd startte vaak met eiergerechten en besloot met fruit. Er werd gedacht dat ei de eetlust opwekte en fruit de maag sloot. Er was zelfs een gezegde voor Ab ovo usque ad malum oftwel van ei tot appel.

Bekijk het recept

Makreelhapje

Een Romeins hapje met als inspiratiebron een archeologische vondst uit Nijmegen. In Museum Het Valkhof staat een pot uit de Romeinse oudheid met graten van makrelen. De pot werd gevonden op het Kops Plateau, waar eens een groot legerkamp lag. De pot én inhoud zijn afkomstig uit Zuid-Spanje, zo getuigd de makreelsoort, die alleen in de Middellandse Zee zwom. Fascinerend dat 2000 jaar geleden ingemaakte vis uit Spanje in Nederland op tafel stond.

Bekijk het recept

Zoete gehaktballetjes

Deze z…

Lees verder

Eitjes met pijnboompittensaus

Je trapt af met een hapje om de eetlust op te wekken. Een Romeinse maaltijd startte vaak met eiergerechten en besloot met fruit. Er werd gedacht dat ei de eetlust opwekte en fruit de maag sloot. Er was zelfs een gezegde voor Ab ovo usque ad malum oftwel van ei tot appel.

Bekijk het recept

Makreelhapje

Een Romeins hapje met als inspiratiebron een archeologische vondst uit Nijmegen. In Museum Het Valkhof staat een pot uit de Romeinse oudheid met graten van makrelen. De pot werd gevonden op het Kops Plateau, waar eens een groot legerkamp lag. De pot én inhoud zijn afkomstig uit Zuid-Spanje, zo getuigd de makreelsoort, die alleen in de Middellandse Zee zwom. Fascinerend dat 2000 jaar geleden ingemaakte vis uit Spanje in Nederland op tafel stond.

Bekijk het recept

Zoete gehaktballetjes

Deze zoete gehaktballetjes vormen samen met het eitje en makreelhapje een mooi amuse-assortiment als start van een Romeinse maaltijd. In de oudheid werden allerlei balletjes gemaakt, van vlees, vis en groenten. Dit hapje heeft de typische hartig-zoete smaak die in de oudheid zo geliefd was.

Bekijk het recept

Broodsalade

Dit is eenheerlijk Romeins gerecht. Een puntje van deze broodsalade vormt een heerlijk tussengerecht bij een maaltijd of steelt de show bij een lunch. Het is even werk, maar de smaak is heel verrassend. Je ziet voor je dat Apicius hier volop van smulde.

Bekijk het recept

Aspergeschotel!

Als het seizoen er is: asperges. Een mooi licht hoofdgerecht voor de groentenliefhebber.

Bekijk het recept

Ham in deegkorst!

Tijd voor wat spektakel op tafel. Met slechts een paar ingrediënten, wat aandacht en een goede oven, tover je deze bijzonder smakelijke ham in deegkorst op tafel. Een pronkstuk in de Romeinse tijd uit het Romeinse kookboek en dat dat zal het ook zeker op jouw tafel zijn.

Bekijk het recept

Perenpuddinkjes

Je gaat in het Romeinse menu langzaamaan naar een afsluiting met deze zoet-hartige perenpuddinkjes. Peer en honing met komijn, vissaus en lange peper: dat kan alleen in de Romeinse tijd. Een smaakcombinatie waar je smaakpapillen even van opspringen.

Bekijk het recept

Gefrituurde deegballetjes

Pak de wijn er maar bij! Je gaat vandaag genieten van gefrituurde deegballetjes. Een glaasje zoete Romeinse wijn combineert heerlijk met deze in olie gebakken kaasballetjes. Voor het hele jaar en ieder moment van de dag als je het mij vraagt, maar zeker smakelijk aan het einde van een goede Romeinse maaltijd.

Bekijk het recept

Sesamlollies

Buikje rond? Je sluiten het Romeins menu af met snoepjes van sesam en honing. Het is even opletten met de bereiding, maar dan heb je ook wat. Maak er lekker veel, zodat je er nog lang kunt nagenieten.

Bekijk het recept

Lees minder

Wanneer

  • dagelijks t/m 25 april 2021
  • Online, niet op locatie!

Locatie

Neem alvast een kijkje