Roman-fresco
Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Een wandeling door (Augusteïsch) Pompeii

Begraven onder een verstikkende deken van lava heeft de Romeinse havenstad Pompeii zeventien eeuwen lang op herontdekking gewacht. Vandaag de …

Lees verder

Begraven onder een verstikkende deken van lava heeft de Romeinse havenstad Pompeii zeventien eeuwen lang op herontdekking gewacht. Vandaag de dag is Pompeii niet alleen een ware toeristische attractie, maar bovenal een parel voor onze kennis van het Romeinse leven. Dankzij de overvloed aan materiaal is Pompeii een unieke plek om de oudheid in situ te bestuderen. We kunnen letterlijk door de straten wandelen en de huizen, winkels, tempels en grafstraten betreden. Op straat zien we de graffiti nog op de muur, en prachtige fresco’s kleuren het straatbeeld. Ook kan men op het forum en in de villa’s zien hoe de stedelijke elite zich presenteerde aan haar gemeenschap en hoe zij haar geld in symbolisch kapitaal omzette door de liturgieën en weldaden die zij aan de stad schonk. En we kunnen de sfeer proeven in het amfitheater dat ooit op last van keizer Nero gesloten werd na rellen tussen Pompejiaanse en Noceriaanse hooligans. 

Dergelijke zaken komen in het eerste deel van de lezing in een 'virtuele wandeling' aan bod. In het tweede deel van de lezing zal ingegaan worden op de Augusteïsche periode in Pompeii en de wijze waarop Pompeii de ideologie van Augustus omarmde. De culturele elite die verantwoordelijk was voor de bouwactiviteiten liet zich inspireren door de nieuw gevestigde heerser en zijn familie. Wie waren deze bouwpatronen en wat dreef hen? Hoe zien we dat in de stad?

Lees minder

Contact

Adres:
Herenstraat 44 B
2282 BV Rijswijk
Plan je route

Wanneer

  • In gebouw Hofrust.

Locatie