Ga naar inhoud

Romeinse leskist

Organisatie: Museum Swaensteyn | Plaats van uitvoering: In de klas
Thema:
Leger
Cultuur en religie
Dagelijks leven
Mens en maatschappij
Taal en cijfers
Werk handel en geld
Infrastructuur en vervoer
Ontspanning en vermaak
Niveau:
Middelbare school, klas 1/2

Kennismaken met het Romeinse leven!
Door de Romeinse leskist in de klas te halen maken leerlingen op een praktische manier kennis met het Romeinse leven. De leskist is gevuld met Romeinse replica's die passen bij diverse thema's zoals; het Romeinse leger, eten en drinken, de Romeinse vrouw.
In de kist vindt u naast de replica's verschillende kaarten voor leerlingen en een docentenhandleiding. Aan de hand van een kijklijst bekijken de leerlingen een voorwerp. Wanneer ze hiermee klaar zijn kan de informatiekaart en opdrachtenkaart gebruikt worden. Bij elk thema hoort ook een knutselkaart met doe-opdrachten. Met de leskist kunnen leerlingen praktisch aan de slag. Zo kunnen leerlingen zich verkleden als Romein of het molenspel spelen.

Doel

Leerlingen maken kennis met de Romeinen en in het bijzonder de Romeinse geschiedenis van de gemeente – Leidschendam - Voorburg. Leerlingen komen meer te weten over de geschiedenis van hun woonplaats en raken zo vertrouwd met hun eigen omgeving.

Lesmateriaal/ werkvorm 

De leskist is gevuld met Romeinse replica's en voorwerpen en leerlingenkaarten (informatiekaarten, opdrachtenkaarten, knutselkaarten met doe-opdrachten). Leerlingen kunnen klassikaal en in groepjes aan de slag.

Leerdoelen en competenties

Leerlingen weten aan het einde van de les:

  • dat er in ons land verschillende Germaanse stammen woonden. Een van de Germaanse stammen waren de Cananefaten.
  • dat Romeinen Nederland binnentrokken. Ze kwamen tot aan de Rivier de Rijn. De noordgrens noemen we de Limes.
  • dat veel Cananefaten en Romeinen vrienden werden. Ze konden van elkaar leren. De kinderen kunnen hier enkele voorbeelden van noemen.
  • dat er op de plek waar nu Leidschendam-Voorburg ligt, een stadje lag dat Forum Hadriani heette. Kinderen kunnen uitleggen waarom dit een belangrijke plaats was.
  • dat in Leidschendam - Voorburg Romeinse resten zijn gevonden omdat hier vroeger een Romeins stadje lag.

Het programma sluit aan bij de kerndoelen 51 en 52 binnen het leergebied 'Oriëntatie op jezelf en de wereld' en kerndoel 56 binnen leergebied ‘Kunstzinnige oriëntatie’.

Tijden

Op aanvraag en op alle dagen mogelijk.

Tijdsbeslag

Eigen invulling, de leskist bevat verschillende opdrachten.

Prijs

Huur leskist (max. drie weken) € 25,-
Huur inclusief museumbezoek € 45,-
Borgsom € 50,-

Uitleenlocatie

Museum Swaensteyn
Herenstraat 101, Voorburg