Ga naar inhoud

De geschiedenis van Coriovallum

Organisatie: Thermenmuseum | Plaats van uitvoering: Buiten de klas
Thema:
Dagelijks leven
Bouwkunst en techniek
Archeologie
Infrastructuur en vervoer
Landbouw en veeteelt
Werk handel en geld
Niveau:
Middelbare school, klas 1/2

Het Thermenmuseum vertelt het verhaal van de Romeinse nederzetting Coriovallum, het tegenwoordige Heerlen. In het museum wandel je over de thermen, het Romeinse badhuis. In de vaste expositie van het museum zie je vele honderden objecten die in en om Heerlen zijn opgegraven.

In de kijkwijzer zal Marius, een Romeinse inwoner van Coriovallum, je meenemen door de vaste expositie en het badhuis. Samen met Marius onderzoek je verschillende aspecten van de Romeinse samenleving op het gebied van o.a. wonen, landbouw, wegen en handel.

Doel

Kennismaken met het regionale Romeinse leven in deze regio en kennismaken met het authentieke badhuis in Coriovallum (Romeins Heerlen).

Lesmateriaal/ werkvorm 

Iedere leerling vult wel zijn eigen kijkwijzer in, die beoordeelt wordt door de docent. De klas wordt in groepjes verdeeld. Ieder groepje werkt aan alle thema’s óf de docent maakt een selectie uit de thema’s voor ieder groepje. Kiest de docent voor de tweede optie, dan kunnen de leerlingen op school de verschillende thema’s en hun bevindingen aan elkaar presenteren.

Voor de leerling: Je logt in met je smartphone of je tablet in op Kunst uit het vuistje.nl, volgt de instructies en klaar is kees! Kunst uit het vuistje stuurt je verslag automatisch door naar je school. Handig voor de docent, kan die meteen zien wat jij allemaal hebt meegemaakt.

Voor de docent: Als docent ontvang je een handig correctiemodel.  De digitale verslagen van de leerlingen komen binnen via je mailadres. Ze zijn eenvoudig na te kijken en kunnen makkelijk gebruikt worden in een digitale leeromgeving als Magister.

Leerdoelen en competenties

  • Kennismaken met het dagelijkse leven in Romeins Zuid Limburg aan de hand van thema’s zoals wonen, wegen, platteland, stad. Kom in aanraking met een van de oudste Romeinse gebouwen in Nederland: het Romeinse badhuis en zijn functie.
  • De les sluit aan bij kerndoelen 1, 5, 6, 37, 38, 40, 51, 52.
  • Competenties: samenwerken, onderzoeken, ict basisvaardigheden, communiceren, sociale-en culturele vaardigheden.

Tijden

De les kan tijdens de openingstijden van het museum geboekt worden.

Tijdsbeslag

90 minuten

Prijs

€ 3,50 per leerling. Begeleiders betalen geen entree.

Aantal leerlingen

Maximaal 30 leerlingen.

Gewenste begeleiding vanuit school

2 (inclusief docent)

Locatie

Thermenmuseum
Coriovallumstraat 9, Heerlen

Meer informatie