De limes in Nederland werelderfgoed?

Wist je dat het Nederlandse deel van de limes wordt voorgedragen voor de Werelderfgoedlijst van UNESCO? Op deze Werelderfgoedlijst van UNESCO staan allemaal bijzondere bouwwerken en natuurgebieden. Dit bijzondere erfgoed willen we graag goed bewaren voor de toekomst.

Werelderfgoedlijst

Op de Werelderfgoedlijst staat 'natuurlijk erfgoed' en 'cultureel erfgoed'. Natuurlijk erfgoed is erfgoed dat door de natuur gemaakt is, zoals de Waddenzee. Cultureel erfgoed is door de mens gemaakt, zoals de Romeinse limes. De Romeinse limes in Nederland zal hopelijk in 2021 op de werelderfgoedlijst als cultureel erfgoed komen te staan, net als de piramides van Gizeh, de Chinese muur en de Toren van Pisa. Wist je dat er in Nederland al 10 unieke locaties door UNESCO zijn uitgeroepen tot werelderfgoed? De Amsterdamse Grachtengordel en de Molens van Kinderdijk bijvoorbeeld.

Unieke plekken

Op de Werelderfgoedlijst staan allemaal locaties, gebouwen en natuurgebieden waarvan wij vinden dat ze uniek zijn in de wereld en voor de toekomst bewaard moeten worden! UNESCO houdt goed in de gaten of wij deze plekken die op de Werelderfgoedlijst staan wel goed verzorgen en beschermen.

De Romeinse limes in Nederland

In Nederland vinden wij het belangrijk dat het Nederlandse deel van de limes ook op deze Werelderfgoedlijst terecht komt. Dit zou meteen het grootste Nederlandse monument op UNESCO Werelderfgoedlijst zijn. De komende jaren werken we hard om de limes op deze lijst te krijgen. Dit doen we niet alleen, maar samen met een deelstaat van Duitsland. Daar loopt namelijk ook een deel van de limes langs de Rijn. Het Nederlandse en Duitse deel vormen samen de Neder-Germaanse limes. Andere delen van de limes in Duitsland en Engeland staan al op de Werelderfgoedlijst.

Meer weten?

  • Wil je meer weten over de werelderfgoednominatie van de Romeinse limes? Kijk dan op limeswerelderfgoed.nl 
  • Wil je meer weten over wat UNESCO precies is? Kijk dan het introductiefilmpje van UNESCO.
  • Ben je nieuwsgierig naar de 10 unieke plekken in Nederland die uitgeroepen zijn tot Werelderfgoed? Ga naar werelderfgoed.nl of kijk naar de serie van Het Klokhuis over Werelderfgoed.

 

ROMEINEN IN NEDERLAND - Lees meer over de Romeinse geschiedenis van Nederland